Workshop over automatische handschriftherkenning, de transcriptie-omgeving “Transkribus” en de Resoluties van de Staten-Generaal
Den Haag, Huygens-ING, 27 November 2015
Automatische handschriftherkenning (HTR) is geen wishful thinking meer maar een reële optie. Voor uiteenlopend materiaal, van moderne archiefdocumenten tot middeleeuwse manuscripten, kan HTR niet alleen een automatische transcriptie leveren, maar ook dankzij nieuwe zoekmethoden (“keyword spotting”) behulpzaam zijn bij de ontsluiting van de inhoud.
De workshop geeft een introductie in de door HTR ondersteunde werkomgeving Transkribus (http://www.transkribus.eu). Transkribus wordt ontwikkeld in het kader van het EU-project tranScriptorium (http://www.transcriptorium.eu). Het middagprogramma geeft de deelnemers de mogelijkheid hands-on met Transkribus te werken.
De workshop behandelt verder de eerste resultaten van een beperkte HTR –training op de 17e-eeuwse handgeschreven resoluties, en van OCR en structuuranalyse van het gedrukte 18e-eeuwse materiaal.
De Resoluties beslaan rond de tweehonderdduizend pagina’s aan handgeschreven politieke informatie. In de resoluties weerspiegelt zich niet alleen de uitvinding en de ontwikkeling van een nieuwe staat, zij laten ook het dagelijkse politieke bedrijf van de Hoogmogende Heren zien (correspondenties, rekesten, benoemingen, diplomatie, handel, financiën, compagnieën, leger, vloot, et cetera). Intensieve inhoudelijke ontsluiting door gespecialiseerde onderzoekers was tot voor kort de enige manier om de complexe taal en content van de resoluties toegankelijk te maken. Huygens-ING voert in samenwerking met het Nationaal Archief een aantal pilotprojecten uit die duidelijk moeten maken in hoeverre geavanceerde ICT-technieken en tools een minder van menselijk handelen afhankelijke ontsluiting mogelijk maken.
Voor aanmelding en het volledige programma zie: https://www.huygens.knaw.nl/workshop-automated-handwritten-text-recognition-transkribus-and-the-resolutions-of-the-dutch-states-general/