Het boek van Sidrac

Hebben vrouwen testikels? Hoe ontstaat liefde op het eerste gezicht? Waarom zijn mensen uit het westen slimmer dan mensen uit het oosten? Kun je om de wereld reizen? Deze en nog vele andere vragen stelden de middeleeuwers zich. Zij vonden een antwoord in Het boek van Sidrac, een veertiende-eeuwse encyclopedie in dialoogvorm over de wereld, de kosmos, liefde, lust en gedrag.

Vertaling

WEMAL heeft een honderdtal vragen uit Het boek van Sidrac onderzocht die op het gebied van de artes liggen. Hiervan is een vertaling gemaakt in hedendaags, vlot leesbaar Nederlands. Dit boek is bedoeld voor een publiek dat nog geen kennis heeft gemaakt met het Middelnederlands, zoals de hoogste klassen van het middelbaar onderwijs en beginnende studenten. Het boek van Sidrac – Een honderdtal vragen uit een middeleeuwse encyclopedie is verschenen bij uitgeverij Verloren (Hilversum, 2006).

Tentoonstelling

Het Universiteitsmuseum in Utrecht wijdde van 9 juli tot en met 30 oktober 2005 een tentoonstelling aan deze unieke middeleeuwse encyclopedie:  Sidrac – de vraagbaak van de Middeleeuwen!