Presentatie van Lanfranc van Milaan

Lanfranc van Milaan
Lanfranc van Milaan

UITNODIGING

De directie van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en Uitgeverij Sapienta nodigen u van harte uit voor de presentatie van

Lanfranc van Milaan
Een bloemlezing uit zijn middeleeuwse chirurgie. Editie Joost Jonkman, Ludo Jongen en Al de Weerd

26 augustus 2016 om 16.00 uur
(inloop vanaf 15.30 uur)

Museumcafé van de Bijzondere Collecties
Oude Turfmarkt 129, Amsterdam.

 

U kunt zich hier aanmelden

 

Meesterchirurgijns

Geleerde, in zwart geklede geneesheren, in de praktijk opgeleide chirurgijns en op de markt werkende tandentrekkers en staarstekers. Dat is het gangbare beeld van de medische zorgverleners in de late middeleeuwen. Minder bekend is dat er een kleine groep van meesterchirurgijns bestond die ook een academische opleiding hadden genoten of althans geletterd waren. Sommigen stelden hun kennis op schrift in medische handleidingen, zogenaamde chirurgieën.

Lanfranc van Milaan
Een beroemd werk is de Chirurgia magna (Grote chirurgie) van Lanfranc van Milaan (ca. 1250–1306). Het geeft inzicht in de stand van de toenmalige medische wetenschap, laat zien hoe er in de praktijk werd gewerkt en vertelt hoe een meesterchirurgijn dacht en oordeelde. Van de Chirurgia magna bestond een Nederlandse vertaling, die bewaard gebleven is in een handschrift in Amsterdam. Het maakt deel uit van de bibliotheek van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG). Deze bibliotheek berust als bruikleen bij de Bijzondere Collecties.

Boekpresentatie
Joost Jonkman, Ludo Jongen en Al de Weerd hebben uit dit handschrift een bloemlezing samengesteld, die verschijnt bij Uitgeverij Sapienta. Het boek wordt gepresenteerd op vrijdag 26 augustus bij de Bijzondere Collecties. Prof. dr. Jos Biemans, hoogleraar Handschriftenkunde aan de Universiteit van Amsterdam, en dr. Martine Meuwese, universitair docent Middeleeuwse kunst aan de Universiteit Utrecht, vertellen dan over het Amsterdamse handschrift van Lanfrancs Chirurgia magna en over de in de bloemlezing gebruikte afbeeldingen.

Na afloop wordt een drankje geschonken.