Middeleeuws medicijn goed tegen ziekenhuisbacterie MRSA

Een medicijn van duizend jaar oud zou weleens een bijzondere, nieuwe oplossing kunnen zijn voor een vervelend probleem, namelijk de agressieve ziekenhuisbacterie MRSA. Onderzoekers aan de universiteit van Nottingham ontdekten een Angelsaksisch recept dat de bacterie harder aanpakt dan zowat elk antibioticum, waar MRSA resistent tegen is.

Het gaat om een medicijn tegen oogontsteking, gevonden in één van de oudste manuscripten ter wereld, Bald’s Leechbook, uit de tiende eeuw. Wie prei, look, wijn en stierengal mengt en dat negen dagen laat staan in een koperen pot heeft een smeerseltje dat niet alleen een zwelling op het ooglid doet verminderen maar ook dodelijk is voor de ergste soort bacteriën.

Het waren de microbioloog Freya Harrisson en de expert in de Oud-Engelse taal Christina Lee die het recept vertaalden en brouwden. “We waren oprecht stomverbaasd over de resultaten van onze experimenten in het laboratorium. We geloven dat moderne research naar ziekte kan profiteren van antwoorden en kennis uit het verleden, die grotendeels bestaat uit onwetenschappelijke geschriften.”

Cruciaal bleek wel om de opdrachten in het boek exact te volgen. Los van elkaar hadden de ingrediënten geen enkel effect. ‘Na negen dagen wachten hadden we een walgelijk, stinkend slijm’, aldus andere onderzoekers, die het slijm op besmette muizenhuiden testten. ‘Maar de oude oplossing bleek aanzienlijk beter te scoren dan de huidige standaard, het antibioticum vancomycin, en doodde meer dan 90% van de MRSA.’